Co z samego rana najlepiej pobudza i poprawia humor? Oczywiście dla większości będzie to kawa lub ciepła herbata. Jednak aby zacząć miło dzień do kawy najlepiej jest zjeść jakiś słodki przysmak, co nie będzie wysokokaloryczne i zapychające. Co to takiego? Rogaliki maślane z marmoladą! Te upieczone własnoręcznie oczywiście smakują dużo lepiej do tych kupionych, dlatego zachęcamy aby smaczne rogaliki maślane upiec w domowym zaciszu!
Maślany smak rogalików oczywiście uzyskuje się poprzez dodanie odpowiedniego masła od wypieku. Najlepsze będzie to prawdziwe masło które zawiera nie mniej niż 75% tłuszczów oraz które jest zaopatrzone certyfikatem ,,zdrowa i ekologiczna żywność,, Na takim maśle rogaliki nie maja prawa się nie udać!
A zatem jak przyrządzić proste rogaliki na cieście drożdżowym o smaku maślanym z marmoladą?
Przepis na 25 rogalików:
Składniki:
• 250 g mąki pszennej tortowej• 1/2 kostki masła • 1/4 szklanki ciepłego mleka • 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych) • 1 jajko • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżeczka cukru waniliowego. Do nadziania marmolada lub konfitura z wiśni.
Przygotowanie:
Masło roztopić do stanu plastycznego, następnie wymieszać z mąką. Mleko podgrzać, wsypać drożdże i cukier. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Następnie jajko ubić z cukrem pudrem na jednolita masę dodając je do mąki z masłem. Dodajemy cukier waniliowy wraz z drożdżami.
Całość wyrabiamy jak najdokładniej przez 15minut tak aby ciasto nie kleiło nam się do rąk. Następnie po wyrobieniu całość przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu i dokładnym podzieleniu ciasta na 3-4 kawałki równej wielkości, z każdego z tych kawałków rozwałkujemy i dzielimy na 8 trójkątów. U podstawy każdego z trójkąta układamy małą łyżeczka marmoladę lub konfiturę( w zależności od wyboru)
Zwijamy w rogaliki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem białym do pieczenia. Piec prze około 30minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu rogalików możemy posypać je cukrem pudrem.