Ciasto dietetyczne. Brzmi absurdalnie? Dlaczego nie! Drożdżowe ciasto jest jednym z najmniej kalorycznych ciast! Można z niego przyrządzić prawdziwe specjały którymi będzie zajadał się niejeden łasuch nawet będący na diecie! Dietetyczna, pyszna drożdżówka z owocami to idealna przekąska dla osób dbających o swoją linie!
Jedna drożdżówka bez dodatków( kruszonka, polewa, owoce) ma 100kcal. Dużo? Kawałek sernika z polewą posiada aż 340kcal! Drożdżówka jak widać jest mało kaloryczna a jej smak jest nieporównywalny nawet do sernika! Jak zatem przyrządza się dietetyczne drożdżówki?
Składniki:
Na około 15-20 drożdżówek średniej wielkości.
- 50g masła
- 250g mąki pszennej typu 500
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki chudego, odtłuszczonego mleka( 0,5%)
- 20g drożdży
- 4 pastylki słodzika( ewentualnie 7 łyżek cukru trzcinowego)
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Mleko podgrzać w rondelku, dodając szczyptę soli, drożdże oraz słodzik. Do miski wsypać mąkę przesiana przez sito, wlać rozpuszczone masło, żółtka oraz dodać słodzik. Dokładnie wymieszać zawartość miski. Odstawić na około 20-25 minut. Gdy zaczyn urośnie wlać go do miski i urabiać powstałe ciasto. Najlepiej jest zrobić to specjalną ubijaczka tak aby do ciasta dostało się powietrze przez co będzie bardziej puszyste.
Wyrobić dokładnie ciasto a następnie pozostawić na około 5 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Z tak przygotowanego ciasta wyrabiamy kuleczki o średnicy 3-5cm, należy to zrobić szybko aby ciasto nie oklapło. Kuleczki należy lekko docisnąć i odłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Drożdżówki wkładamy do pieca rozgrzanego do 180stopni na około 25-30 minut.
Ciasto drożdżowe jest nie tylko dietetyczne ale także bardzo zdrowe. Posiada ono mnóstwo witaminy z grupy B a także korzystnie wypływa na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Jeśli nasza dieta nie pozwala nam na stosowanie mąki pszennej możemy ją zastąpić z powodzeniem mąką chlebową lub mączką z ziaren.
Popularną kruszonkę na drożdżówkach zastąpimy ziarnami z dyni lub słonecznika a także amarantusem lub anyżem.