Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy z kruszonką jest bardzo prostym do wykonania ciastem i bardzo szybkim w przygotowaniu. Każdy go lubi zarówno dzieci jak i dorośli. Szczególnie dobrze smakuje w lecie, gdy można go przyrządzić z owocami sezonowymi, takimi jak, jabłka, maliny, truskawki, śliwki, wiśnie.

Jest bardzo lekkim plackiem, nie posiada dużo kalorii. Każda gospodyni domowa potrafi go przyrządzić, gdyż jest bardzo łatwy, mało pracochłonny i czasochłonny. Tego typu ciasto można przyrządzić również bez owoców i dodać bakalie, albo skusić się na smakołyk bez żadnych dodatków i tylko posypać kruszonką. Jeżeli ktoś lubi rabarbar to może być to również placek z rabarbarem.

Podajemy sprawdzony przepis na placek drożdżowy z kruszonką i rodzynkami – taki jak u mamy.

Składniki:

  • 7 szklanek mąki,
  • 20 dag. cukru,
  • 20 dag masła,
  •  4 jajka,
  • 80 g. drożdży,
  •  400 ml. mleka,
  • cukier waniliowy,
  • rodzynki,
  • pół łyżeczki soli

Kruszonka: 40 g. masła, 80 g. mąki, 40 g. cukru

Przygotowanie:

Rozczyn przygotować z podgrzanego mleka, pokruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu. Przesiać mąk, połowę przesypać do miski, w której ciasto będzie wyrabiane, wlać rozczyn i wymieszać. Tak przygotowane pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy ciasto wyrośnie dodać resztę przesianej mąki, żółtka ubite z cukrem, masło roztopione i ostudzone oraz resztę produktów sól i cukier waniliowy. Teraz wyrobić do momentu, gdy ciasto będzie odchodziło od ręki. Rodzynki zaparzamy gorącą wodą, osączamy i posypujemy mąką i tak przygotowane dodajemy do ciasta. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Kruszonkę przygotowujemy z rozgrzanego masła, mąki i cukru.

Ciasto wykładamy na blaszkę, wysmarowaną masłem i posypana mąką, wierzch ciasta posypujemy kruszonką ciepłą. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrosło. Po wyrośnięciu wstawiamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Nie wolno otwierać piekarnika na początku pieczenia, aby ciasto nie spadło. Gdy się trochę już upiecze przykrywamy papierem pergaminowym, aby nie spaliła się kruszonka. Po ok. godzinie wyciągamy z piekarnika.

Ten placek zawsze się udaje. Jest to sprawdzony przepis wielu gospodyń domowych. Placek najlepiej spożywać, gdy wystygnie. Dobrze smakuje również z mlekiem. Jest bardzo pożywny i mało kaloryczny. Wspaniały przysmak na każdą okazję.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17602 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/placek-drozdzowy-z-kruszonka/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shu in /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435