Można zaryzykować stwierdzenie, że każdy człowiek lubi słodycze. Nie każdy jednak zajada się kilogramami czekolady. Niektórzy wolą przegryźć drożdżówkę czy słodką bułkę, które z powodzeniem zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wyroby cukiernicze. Wypiekiem, który można polecić każdemu łasuchowi są buchty – drożdżowe bułeczki.
Buchta to jeden z wyrobów piekarniczych, który wypieka się w piekarniku bądź piecu. Nazwą tą określamy małe, lekko słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego, najczęściej nadziewane (np. marmoladą). Jeśli bułeczka nie posiada nadzienia, to można serwować ją z dżemem, miodem, owocami, masłem czy twarogiem. Kulki surowego ciasta układa się na blaszce, a podczas pieczenia bułeczki wyrastają i łączą się. Po ukończeniu pieczenia rozrywa się je rękami i posypuje cukrem pudrem.
Wspólnymi cechami różnych przepisów na buchty jest to, że zawierają powtarzające się składniki, bez których te pyszne przekąski nie mogłyby powstać: mleko, drożdże, jaja, mąka. Dokładne proporcje oczywiście są różne i zależą np. od tego, ile porcji chcemy zrobić. W książkach kulinarnych i Internecie możemy znaleźć recepturę, która będzie dla nas najwygodniejsza. Poświęcając nieco czasu możemy wyczarować pyszne śniadanie dla siebie i najbliższych i urozmaicić codzienny jadłospis.
My podajemy nasz prosty i sprawdzony przepis na pyszne buchty – takie jak u babci. Pamiętamy z dzieciństwa ich niepowtarzalny smak i zapach, który rozchodził się już od samego rana po całym domu.
Proporcje:
- 2 jajka
- łyżka drożdży
- 250ml mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, wlewamy powoli mleko. W międzyczasie ucieramy jaja z cukrem i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem mieszamy. Solimy i dobrze wyrabiamy.
Jak formować bułeczki?
Maczamy ręce w ciepłej wodzie i bierzemy troszkę ciasta, formując z niego bułeczki. Pieczemy w 180 stopniach.Możemy je podawać na słodko, np. z bitą śmietaną lub na słono. Świetnie smakują z kakao.