Któż z nas nie wspomina z rozrzewnieniem czasów dzieciństwa, w których bez ograniczenia mogliśmy zajadać się pieczonymi przez nasze mamy i babcie ciastami. Smak i zapach tamtych chwil przywołuje na myśl najlepsze wspomnienia, dlatego warto spróbować powrócić do tych momentów poprzez przygotowanie jednego z przepysznych ciast – chałki drożdżowej. Jest to słodkie pieczywo, które przypomina wyglądem spleciony warkocz. W zależności od regionu, chałka może mieć również inne nazwy: kukiełka, plecionka, strucla.
Drożdżówki kupione w piekarni są smaczne, ale nie dorównują tym, które można zrobić własnoręcznie w domu. Chałka podana z dżemem, konfiturami i herbatą bądź gorącym kakao to rarytas, na który (przy odrobinie czasu i chęci) możemy sobie pozwolić nie wychodząc z domu. Jak każde ciasto drożdżowe, wymaga poświęcenia nieco czasu, ale za to efekty są naprawdę warte tego poświęcenia.
Aby upiec drożdżową chałkę potrzebujemy drożdże, ciepłe mleko, mąkę, masło, jajka, cukier i sól. Ważne jest, aby ciasto dobrze wyrosło, bo tylko wtedy będzie naprawdę dobre. Na szczęście dla osób, które rzadko korzystają z kuchni, a pieczenie jest dla nich niczym czarna magia, doskonałym źródłem informacji i przepisów, jest Internet. Postępując zgodnie z instrukcjami możemy być niemal pewni, że wszystko wyjdzie tak, jak powinno.
Sprawdzony przepis na przepyszną chałkę drożdżową:
Składniki:
- 4 dag drożdży
- 50 dag mąki
- pół szklanki mleka
- jedno jajko
- łyżka masła
- 5 łyżek stołowych wody
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże i łyżkę cukru należy dokładnie zetrzeć. Mleko zagrzać – wlać i to wszystko rozmieszać z mąką (3 łyżki). Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie do garnka wsypać resztę mąki, zaczyn, jajko, wsypać cukier i zagniatać do momentu aż nie pojawią się pęcherzyki. Zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na trzy kawałki. Zrobić z nich wałki uformować w warkocze. Pozostawić chałkę do wyrośnięcia (około pół godziny). Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.