Drożdżówki ze śliwkami, serem, budyniem i makiem

Kto nie lubi zapachu świeżo upieczonych drożdżówek z pyszna żółciutką chrupiąca kruszonką? Wszyscy je kochamy! Szczególnym powodzeniem cieszą się drożdżówki ze śliwkami, serem, budyniem, makiem które idealnie pasują na drugie śniadanie czy podwieczorek! Sprawdź jak upiec pyszne i puchate bułeczki drożdżowe!

Drożdżowe bułeczki są bardzo prostym i szybkim sposobem na podjęcie gości w naszym domu czy też po prostu na wspaniały podwieczorek. Ich przygotowanie nie stanowi problemu nawet dla osób nie mających pojęcia o domowych wypiekach a koszt bułeczek jest niewielki w porównaniu do innych wypieków.

Najlepszym rozwiązaniem są bułeczki z nadzieniem serowym, ponieważ są zdrowe, pożywne, oraz mogą je spożywać osoby będące na diecie Dukana! Poznaj przepis na bułeczki drożdżowe z serem!

Składniki:

Ciasto:

Mąka pszenna, 0,5 kg
drożdże świeże, 2 dkg
sól, 10g
cukier, 10g
masło, 2 łyżki
ciepła woda, jedna pełna szklanka

Masa:

Ser twarogowy 250g,
2łyżeczki cukru,
Cukier waniliowy,

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzić z wodą, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 30-35minut. Pozostałe składniki mieszamy w misce, dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto odstawiamy na stolnice i zagniatamy do momentu kiedy będzie jednolite . Ponownie odstawiamy tak wyrobione ciasto na 45minut do wzrośnięcia.

Następnie ser biały zagniatamy z cukrem, cukrem waniliowym na gładka masę. Ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy kulki o średnicy około 5cm i lekko spłaszczamy. Na taką bułeczkę nakładamy łyżką masę serową( około 2 łyżek na bułkę) Możemy lekko ugnieść ser aby nie odchodził od bułek. Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-175 stopni na około 20-30minut. Po wyjęciu możemy posypać je cukrem pudrem lub polać polewą cytrynową.

To tradycyjny przepis na drożdżówki z serem, jednak jeśli ktoś jest na diecie, zamiast cukru użyje słodzika a zamiast mąki pszennej, chlebową.

Aby drożdżówki nie ,,oklapły,, po wyjęciu z piekarnika nie przykrywamy je aby para oraz woda mogły swobodnie odparować. Po około 4-5 godzin po upieczeniu możemy je nakryć ściereczką bawełnianą nasączoną gotowaną wodą aby drożdżówki nie były z byt suche.

 


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17540 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/drozdzowki-ze-sliwkami-serem-budyniem-i-makiem/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [inter in /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435