Kto nie lubi zapachu świeżo upieczonych drożdżówek z pyszna żółciutką chrupiąca kruszonką? Wszyscy je kochamy! Szczególnym powodzeniem cieszą się drożdżówki ze śliwkami, serem, budyniem, makiem które idealnie pasują na drugie śniadanie czy podwieczorek! Sprawdź jak upiec pyszne i puchate bułeczki drożdżowe!
Drożdżowe bułeczki są bardzo prostym i szybkim sposobem na podjęcie gości w naszym domu czy też po prostu na wspaniały podwieczorek. Ich przygotowanie nie stanowi problemu nawet dla osób nie mających pojęcia o domowych wypiekach a koszt bułeczek jest niewielki w porównaniu do innych wypieków.
Najlepszym rozwiązaniem są bułeczki z nadzieniem serowym, ponieważ są zdrowe, pożywne, oraz mogą je spożywać osoby będące na diecie Dukana! Poznaj przepis na bułeczki drożdżowe z serem!
Składniki:
Ciasto:
Mąka pszenna, 0,5 kg
drożdże świeże, 2 dkg
sól, 10g
cukier, 10g
masło, 2 łyżki
ciepła woda, jedna pełna szklanka
Masa:
Ser twarogowy 250g,
2łyżeczki cukru,
Cukier waniliowy,
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić z wodą, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 30-35minut. Pozostałe składniki mieszamy w misce, dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto odstawiamy na stolnice i zagniatamy do momentu kiedy będzie jednolite . Ponownie odstawiamy tak wyrobione ciasto na 45minut do wzrośnięcia.
Następnie ser biały zagniatamy z cukrem, cukrem waniliowym na gładka masę. Ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy kulki o średnicy około 5cm i lekko spłaszczamy. Na taką bułeczkę nakładamy łyżką masę serową( około 2 łyżek na bułkę) Możemy lekko ugnieść ser aby nie odchodził od bułek. Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-175 stopni na około 20-30minut. Po wyjęciu możemy posypać je cukrem pudrem lub polać polewą cytrynową.
To tradycyjny przepis na drożdżówki z serem, jednak jeśli ktoś jest na diecie, zamiast cukru użyje słodzika a zamiast mąki pszennej, chlebową.
Aby drożdżówki nie ,,oklapły,, po wyjęciu z piekarnika nie przykrywamy je aby para oraz woda mogły swobodnie odparować. Po około 4-5 godzin po upieczeniu możemy je nakryć ściereczką bawełnianą nasączoną gotowaną wodą aby drożdżówki nie były z byt suche.